Sárgarépa, petrezselyem gyökér, pasztinák, zöldségzöldje, lestyán, zellerzöld, és ha szükséges némi só.
Nagy szerencsémre hozzá tudok jutni (Mátrai Judit révén, aki Bükkösdön műveli a biokertjét) "némi" biozöldséghez a fenn felsoroltakból.
Íme ez kb. egy adag, azaz egy szárításra való gyökérzöldség, amiből megpróbálok házi ételízesítőt "gyártani":
Az elképzelés a következő:
Gyökérzöldségek tisztítva, ledarálva.... Hát ez nem egyszerű, de nem is túl bonyolult -
Ez a kis kézi eszköz nagyon jó, de azért fizikai munkát azt igényel :)
(Azért kellett a gáztűzhely lapján darálni, mert a daráló vákumos tappanccsal rendelkezik és az itt tapadt meg a legjobban)
Ezután szétterítem az aszalótálcán és egyelőre várom az eredményét.
Mérem a mennyiségeket és az időt is, sőt még az energia felhasználást is, mármint mennyi áramot fogyasztok a szárítási idő alatt (ehhez van egy jó kis eszközöm kölcsön). Villamosság nélkül most épp nem működik az aszalás - mivel kinn már nincs nagy meleg, a tűzhelyet pedig még nem gyújtottam be. De később a tűzhely fölött is lehet majd...
Most így néz ki az aszalni tett darált gyökér:
Ami most az aszalón van:
370 gr fehérrépa
450 gr sárgarépa
(Amelyek pucolásából lett még 260 gr hulladék - azaz komposzt :)
Az első eredmény:
A kézi darálásról áttértem a gépesítés első lépcsőfokára (Magdi néni zöldségdaraboló gépe):
Kicsit egyenletesebbek lesznek a darabok, kevesebb kék folt lesz a kezemen, és talán lelkesebben állok neki az újabb adagoknak :)
Jelenleg 7 teríték után itt tartok (a nyolcadik épp szárad)
További hozzávalók szárítása:
(zöldségzöldje, paprikakocka, padlizsánkocka, zellerlevél, zellerkocka, és annyi lestyán amennyit fel tudtam lelni - ami nem volt túl sok... jövőre korábban kell a lestyánról gondoskodni...)
A végeredmény/2
(Ugyanis feleztünk :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése