2013. március 25., hétfő

Madáretetés és kenyérsütés, hóban, fagyban, melegben

Itt a tél a tavaszban...
Reggel el kellett mennem újabb nagy adag madáreleségért a piacra, hiszen már nem számítottam rá, hogy a téli vendégeimet még márciusban is etetnem kell.
Ahogy kiszórtam az eleséget, írd és mondd, azonnal ellepték a meggyvágók, füzikék, csízek, a balkáni gerlepár a tavalyi fiókájával, egy-egy vörösbegy, tengelic és pinty. Jöttek csapatostul a verebek is, cinegét ma nem láttam.
Fényképezésben elég ügyetlen vagyok, így csak a "bátrabb" madarakat tudtam lencsevégre kapni:
  

 
Ezen a képen, ha jól látom van meggyvágó, füzike és tengelic is, sőt még egy veréb is ott eszeget.
(Érdemes rákattintani a képre akkor jól láthatók a kismadarak, aztán a visszanyíllal lehet újra a bloghoz visszatérni)
 
 
 
Itt a verébcsapatom!
 
 
 
Itt veréb és néhány füzike látható.
 
 
 
Ők pedig az idei madárvendégek, akiket eddig be tudtam azonosítani.
 
Sorrendben:

Meggyvágó, balkáni gerle, csíz
Füzike, tengelic, rigó fiú,
Cinege, vörösbegy, rigó lány,
Szajkó, veréb, fenyőpinty

 

S most jöjjön a kenyérsütés!

 
Ha már a havazás elhatalmasodása előtt végeztem a dolgaimmal a városban, hazaérve - számítva a nagyobb hidegre - befűtöttem a tűzhelybe, s ha már befűtöttem sütöttem is egy teljes kiőrlésű kenyeret. Egy kis piacos krémsajttal és szégyenszemre (!) vásárolt medvehagymával, no meg egy kis  rumos teával jó vacsora lesz belőle.
 
A megdagasztott tésztá(cská)t, a sütőedénybe tettem kelni:


 
Kb. fél óra múlva ilyen állapotba került, mindjárt be is tettem a sütőbe (az edény alatta van...):

 
35 perc sütés után kész a teljes kiőrlésű, magos, bio, tönkölybúza kenyér:


A kenyér receptje:

Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tömkölybúza
2,5 dl langyos víz
1 kiskanál cukor
fél dl olaj (lehet vaj, zsír, extra illetve kevésbé extra olaj is)
só ízlés szerint
2,5 dkg (fél darab) élesztő
Magok bőven, összesen kb. 10 dkg (ebben most szezámmag, napraforgó, tökmag és lenmag van), de lehet sima kenyeret is készíteni ebből a tésztából, magok nélkül.

Elkészítése:
Egyszerűen a hozzávalókat jól összedagasztom, az élesztőt azért előzőleg elmorzsolom.
A kész, jól kidolgozott tésztát a kizsírozott, kilisztezett sütőedénybe teszem kelni. Ha szépen feljött, akkor a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30-40 perc alatt készre sütöm. Az utolsó 5 percre érdemes kifordítani a sütőedényből és csak magában visszatenni a kenyeret a rácsra - így az alsó héja is ropogós lesz.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése