Hogy hogyan lehet kefírgombához jutni, ha csak úgy elhatározzuk, hogy kefírt gyártunk... azt nem tudom.
Viszont ha valakinek már van - pl. kapott egy ismerősétől, aki szintén így jutott hozzá... hát azt aztán lehet szaporítani. Vigyázat! Tönkre is lehet tenni!
Szóval a procedúra egyszerű:
Ennyi eszköz kell hozzá:
Egy üvegedény műanyag fedővel.
Egy műanyag szűrő
Egy műanyag kiöntő amibe majd beleszűrjük a kész kefírt
Egy műanyag kanál
A végén már csak a bögre, amiből iszunk...
Mint a tojás és a tyúk mesében onnan kezdem, hogy a kész kefírt leszűrjük, ahogy a képen is látható:
Kicsit megkevergetjük a műanyagkanállal, hogy jól lecsöpögjön a kefír a kiöntőbe.
Így néz ki amikor pár másodperc keverés után már lecsöpögött a kefír:
Folyó víz alatt jól leöblítjük a gombát.
A leöblített gombát egy tiszta üvegedénybe tesszük.
Majd feltöltjük tejjel.
Fél liter tejhez kb. 15 dkg gomba kell.
Jó étvágyat!
A tejjel leöntött gombát szobahőmérsékleten tartjuk 24 óra hosszat és már kész is a kefír!
(Kezdődhet előlről a procedúra)
A leszűrt kefírt hűtőben kell tartani!
Hogy a tojás hasonlatnál maradjak: Minden napra egy kefír...
Már csak néhány megjegyzés:
- Műanyag-, üveg-, és porcelánedények használhatók.
- Fém nem!
- Ha nincs sötét színű üvegünk amiben készül a kefír (mert jobb neki ha sötétben van) akkor az átlátszó üveget takarjuk le egy konyharuhával.
- A kefírgomba kb. egy hónap alatt duplájára szaporodik
- Ha egy pár napon keresztül nem csinálunk kefírt az megoldható, ha a gombákat vízzel leöntve egy üvegedényben a hűtőben tároljuk. Vigyázat, a vízben 4-5 nap után már kezdenek pusztulni a gombák! A megbarnult gomba már nem jó!
A szaporulatot ne legyünk restek elajándékozni!
Ui: Most néztem, hogy a neten sokhelyütt lehet találni ajándék gombát! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése