2011. április 12., kedd

Házi kefír - ha van kefírgombánk...

Sokan szeretik az adlékanyagok, ízesítőszerek nélküli étkeket. Ezek közé tartozik a natur kefír is.
Hogy hogyan lehet kefírgombához jutni, ha csak úgy elhatározzuk, hogy kefírt gyártunk... azt nem tudom.
Viszont ha valakinek már van - pl. kapott egy ismerősétől, aki szintén így jutott hozzá... hát azt aztán lehet szaporítani. Vigyázat! Tönkre is lehet tenni!

Szóval a procedúra egyszerű:

Ennyi eszköz kell hozzá:

Egy üvegedény műanyag fedővel.
Egy műanyag szűrő
Egy műanyag kiöntő amibe majd beleszűrjük a kész kefírt
Egy műanyag kanál
A végén már csak a bögre, amiből iszunk...
 Mint a tojás és a tyúk mesében onnan kezdem, hogy a kész kefírt leszűrjük, ahogy a képen is látható:
 Kicsit megkevergetjük a műanyagkanállal, hogy jól lecsöpögjön a kefír a kiöntőbe.
 Így néz ki amikor pár másodperc keverés után már lecsöpögött a kefír:
 Folyó víz alatt jól leöblítjük a gombát.
 A leöblített gombát egy tiszta üvegedénybe tesszük.
 Majd feltöltjük tejjel.
 Fél liter tejhez kb. 15 dkg gomba kell.
Jó étvágyat!


















A tejjel leöntött gombát szobahőmérsékleten tartjuk 24 óra hosszat és már kész is a kefír!
(Kezdődhet előlről a procedúra)

A leszűrt kefírt hűtőben kell tartani!
Hogy a tojás hasonlatnál maradjak: Minden napra egy kefír...

Már csak néhány megjegyzés:
  • Műanyag-, üveg-, és porcelánedények használhatók.
  • Fém nem!
  • Ha nincs sötét színű üvegünk amiben készül a kefír (mert jobb neki ha sötétben van) akkor az átlátszó üveget takarjuk le egy konyharuhával.
  • A kefírgomba kb. egy hónap alatt duplájára szaporodik
  • Ha egy pár napon keresztül nem csinálunk kefírt az megoldható, ha a gombákat vízzel leöntve egy üvegedényben a hűtőben tároljuk. Vigyázat, a vízben 4-5 nap után már kezdenek pusztulni a gombák! A megbarnult gomba már nem jó!
A szaporulatot ne  legyünk restek elajándékozni!

Ui: Most néztem, hogy a neten sokhelyütt lehet találni ajándék gombát! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése