2011. május 1., vasárnap

Csalánfőzelék, csalántea

Megjött a szezonja a csalánnak is!
A csalánt hasonlóan a spenóthoz, sóskához és társaikhoz felhasználhatjuk étrendünk színesítésére, sőt étrendünk jobbá, egészségesebbé tételére is.
Sokan biztosan ismerik a vértisztító hatású csalánteát, de a csalán frissen fogyasztva (teának) és megfőzve is nagyon hasznos növény.
Édesapám, aki 78 éves, most evett először ilyet. Láss csodát ízlett neki!
Elmondta, hogy az orosz hadifogságból hazatért katonák azt mesélték, hogy a táborban rendszeresen volt csalánleves - volt aki megette, volt aki nem. Viszont megfigyelték, hogy aki ette a csalánlevest az nem betegedett meg! Megfázásban, fertőző betegségekben ilyesmiben. Ez pedig orvosi ellátás híján nagy szó volt. Így aztán sokan biztosan a csalánnak köszönhették az életüket.
Munkánk végén ide fogunk eljutni:


És innen indulunk:


Hát akkor lássunk neki, a csalánfeldolgozásnak:

Itt is a csalán - természetes közegében, ami nálunk a cseresznyefa alatt vérehulló fecskefűvel együtt van. A vérehulló fecskefű is gyógyhatású, de erről majd máskor...
 Szóval a csalán felső 2-3 levélpárját letépjük és kosárba rakjuk, mivel közönséges háztartási gumikesztyű nem volt nálam, egy zokniból és egy nylonzacskóból álló "kézvédővel" szedtem. A csaláncsípéseket én nem szeretem, bár van aki bírja!


Máris a konyhában van a megszedett csalán.
Ahogy már írtam egy háztartási gumikesztyű segítségével le kell tépkedni a leveleket, a visszamaradt szár nagyon jó lesz a komposztra!
Többször váltott vízben megmossuk a leveleket.
Érdemes egy salátacentrifugán kiszorítani a levelek közül a mosóvizet, mivel a szőröknek köszönhetően nagyon sok maradna a levelek között. (sokkal több mint a salátánál) De ezt természetesen el is lehet hagyni, jól le kell rázni és kész.

Egy kis olajon, a tűzhelyen megpároljuk, a csípősség ellen, ha még a mosás után maradna ilyen egy hosszú szárú konyhai csipesz is jó.
Ha megpárolódott, teszünk hozzá egy kis fokhagymát. (Aki nem szereti hagyja el!)
Ezek után egy kis tejfölös habarás kerül bele. (Én zabpehelyliszttel csinálom)
Ha összefőtt (1-2 perc) turmixolom - botmixerrel is lehet, vagy ha valaki "darabosan" szereti, akkor ez a lépés ki is maradhat. A sót szándékosan nem írtam mert én nem használok, aki sósan étkezik az is csak igen keveset tegyen hozzá.
Már csak tálalni kell, s eljutottunk a bejegyzés elején ígérgetett finom egytálételhez.
Itt egy kis lecsós csirkepörkölttel tálaltam, de bármivel finom.
Kenyérrel, nokedlivel, krumplival, bármilyen húsfélével, tojással, sajttal, magában, stb.....


Ha túl sok levelünk van, a maradékot meg is száríthatjuk! Vagy szedhetünk külön szárításra is - teánakvalót.
Tehát a megmosott leveleket például egy ilyen eszközön (amit a kínaiban pulóverszárítóként vettem), vagy bármilyen szellős, alkalmas helyen kiterítjük és ha megszáradt (időjárástól függően 3-10 nap) üvegedénybe morzsoljuk - máris kész a vértisztító hatású gyógytea. Az eltenni való teafűnek csörgősen száraznak kell lenni!


Jó étvágyat!
Jó egészséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése