2011. április 22., péntek

Hagymahéjas tojásfestés

Hogy mi kell hozzá?
Tojás, hagymahéj, szép gazok, nylonharisnya darabok, cérna, lábos, víz ...
Ugye egyszerű hozzávalók.
A hagymahéjat azért érdemes előre gyűjtögetni mert 1-2 hagyma héjával nem sokra megyünk.
Ez a tegnapi termés:
Ma este is fogok festegetni, vagy inkább festőlében főzögetni és akkor fázisképeket is csinálok, amit ide fel is fogok tenni...
Addig is érdemes megnézni a:
http://konyvjatek.blogspot.com/
blogomat!
Ott is a húsvét a fő téma :)
Tehát a folyamat:
Szedünk egy kis gazt és előkészítjük a száraz (vörös és lila) hagymahéjat:
(Itt látható gazok: lucernalevél, mogyorólevél, fodros petrezselyem, pongyola pitypang levél, turbolya, legfelül vadrózsalevél)


Keresünk már másra nem használható nylon harisnyákat, cérnát, ollót. 
A harisnyát kb. 7x7 cm-es (vagy nagyobb) darabokra vágjuk.


 Kikészítjük a megtisztított nyers tojásokat.


S most jön az izgi rész: kicsit megvizezzük a gazt (jelen esetben a vadrózsalevelet) rátesszük a tojásra és a kb. 7x7 cm-es harisnyadarabot rászorítjuk.



A hátulján (a gazzal szemközti oldalon) összefogjuk a jól nyúló harisnyadarabot, majd a cérnával jól körbetekerjük:

 Itt már vagy 12 tojás készült el:


Ezután beletesszük a festőlébe és szép lassan legalább fél órát forralgatjuk:


Festőlé: Mikor először használjuk a következőt kell tenni:
A lábos alját a száraz hagymalevelekkel beterítjük, rárakosgatjuk a harisnyás tojásokat, majd újabb hagymaleveleket szórunk rá. Ezután szép lassan feltöltjük hideg vízzel, fedőt teszünk rá és feltesszük forralni.

A fenti levet én már másodszor használtam, tehát a hagymalevelek már megpuhultak. Így is tökéletesen működik, csak szépen be kell rakosgatni a tojásokat és újra forralni az egészet.
Minél többet forraljuk annál sötétebb színű lesz a tojás.
Csak nagyon lassú tűzön forraljuk, nehogy összetörjenek a tojások!
Ha kész, egy kanállal kibányásszuk a tojásokat, ollóval elvágjuk a harisnyadarabot ott ahol összetekertük, szépen lesimogatjuk a maradék növényi részeket, kitesszük száradni, és végül egy kis szalonnahéjjal kifényesítjük - hát ennyi az egész!
Most épp fő a tojás, ha elkészül folytatom újabb képekkel:


A folyamat vége képsorozatban:




 Íme a mai "termés":


Nekem tetszik mindegyik, de a turbolyások igazán jól sikerültek! Nem is gondoltam, hogy ilyen csipkeszerűen finomra sikerül majd.

Áldott ünnepeket mindenkinek!

4 megjegyzés: